základní škola

Cíl: Anglie, důvod: studijní aneb Podruhé do GB

WP_pruh

V sobotu 15. srpna se deset žáků naší školy společně s paní učitelkou Pitorákovou vydalo na velkou cestu do Velké Británie. Jejich cílem bylo procvičit si angličtinu a poznat krásy tohoto ostrovního státu (o první cestě ZDE a ZDE).
Hned první den navštívili historické doky v Chatham, kde si mohli vyzkoušet, jak se plete správné lodní lano a podívali se i do ponorky. Poté se prošli městem Rochester s překrásnou katedrálou a středověkým hradem. Večer už na děti čekaly hostitelské rodiny, kde měly během pobytu strávit celkem čtyři noci.V pondělí ráno po výborné snídani na všechny čekala škola. Po dopoledni plném konverzování s rodilými mluvčími se vydali do přímořského města Brighton. Tam navštívíli akvárium Sea Life, poté vzali útokem obchodní dům Primark.
V úterý dopoledne se šli žáci zase učit. Za své snažení obdrželi certifikáty o absolvování výuky v anglickém jazyce. Za odměnu navštívili sídlo anglických králů – Windsor.
Poslední dva dny patřily centrálnímu Londýnu a procházkám městem. Ve čtvrtek byla v plánu část města City of Westminster. Nejdříve žáci prošli kolem budovy parlamentu ke katedrále Westminster Abbey. Odtud St James parkem k Buckinghamskému paláci. A protože má královna v srpnu dovolenou, je možno nahlédnout i dovnitř. Po velké bezpečnostní kontrole, se všichni na chvíli stali členy královské rodiny a procházeli se v prostorách, kam se noha smrtelníka celý rok nedostane. Po občerstvení v zámeckém parku žáci přejeli ke stadionu Wembley, což uvítali nejen fanoušci fotbalu.
Poslední den byl nejnáročnější. Po procházce kolem observatoře Greenwich následoval přesun nadzemní dráhou k Bank of England. Dále čekala St Paul´s Cathedral a po Millenium Bridge divadlo Globe, kde působil slavný dramatik William Shakespeare. I tento den byla v plánu prohlídka – tentokrát hradu Tower s jeho nejslavnějšími obyvateli – havrany. Od Toweru lodí k moderní části Canary Wharf s mrakodrapy. Tam už čekal autobus, který všechny výletníky bezpečně přivezl zase domů.
Jazykově-vzdělávací pobyt byl financován z Výzvy č. 56 OPVK.