základní škola

Ten umí to a ten zas tohle

WP_pruh

V pátek 21. 10. pokračovali žáci devátého ročníku v poznávání okolních středních škol. Tentokrát navštívili SOUZaS v Dačicích, kde se konal Den otevřených dveří.
Ujal se nás milý pan průvodce. Kromě výkladu o možnostech vzdělávání se na dané škole jsme mohli prakticky okusit široké spektrum zajímavých oborů. Viděli jsme šikovné cukráře a cukrářky přímo při tvorbě cukroví. Velmi jsme ocenili i ochutnávku jejich výrobků. Byla to lahoda! Pozorovali jsme budoucí automechaniky a automechaničky při opravě a lakování automobilů. Svářeče, opraváře, kuchaře, číšníky, barmany, zedníky, kováře, zemědělce…
Mohli jsme si i vyzkoušet práci se sloupovou vrtačkou a vyvrtat díru do kovové destičky. Nabídku statečně přijal Michal. Pan mistr mu dal ochranné brýle a sledoval jeho počínání. Michal ani nepotřeboval mistrovy rady, protože zařízení obratně ovládal. Po dlouhém přemlouvání si práci se sloupovou vrtačkou zkusila i paní učitelka. No, s panem mistrem jsme naznali, že je to spíš práce pro chlapy.
Mimo jiné jsme zažili milá setkání s přáteli a známými studujícími na této škole. Nahlédli jsme i do internátních pokojů a mohli si tak představit středoškolský studijní život. Zaujala nás výstava kombajnů, traktorů a dalších zemědělských strojů, které jsme mohli prozkoumat jak zvenčí, tak zevnitř.
Odjížděli jsme zas o něco moudřejší a plni příjemných zážitků. A kam se podíváme dál? Nechte se překvapit.