základní škola

Projekt 3. a 4. ročníku

WP_pruhVe čtvrtek 14. 12. proběhl ve 3. a 4. ročníku projekt „Jak vzniká kniha“. Nejprve jsme navštívili obecní knihovnu ve Starém Hobzí. Připomněli jsme si pravidla chování a prozkoumali nabídky knih různých žánrů. Děti si mohly samostatně nebo ve skupinkách vybrat knihu, kterou poté svým kamarádům stručně představily.
Naše další kroky vedly do třídy, kde jsme si předávali „klubíčko čtenářů“. Každý svým spolužákům připomněl jednu oblíbenou knihu. Následně jsme nahlédli do tajemství prvopočátků psaní knih a zhlédli prezentaci o tom, jak vzniká kniha a jakými kroky musí projít, aby se dostala do našich rukou. Společně jsme si stanovili osnovu, jak psát knihu. Poté jsme si vyzkoušeli psát tuší a uvědomovali si tak vývoj psaní. Seznámili jsme se také s kryptografií – textem zapsaným v šifrách, kterou jsme si každý vyzkoušeli.
A na závěr jsme si zahráli na grafiky a pokusili se navrhnout obal na učebnici nebo knihu. Někteří si také vytvořili záložku nebo tzv. čtecí brýle. Děti projekt bavil, především psaní šifer. Děkujeme obci za možnost navštívit zdejší knihovnu.