základní škola

Nový kroužek

WP_pruhNaše hodina jógy
V letošním školním roce jsme poprvé zařadili mezi zájmové kroužky na prvním stupni „Jogínky“. Pro velký zájem dětí byly utvořeny dvě skupiny podle ročníků (1.-3.r. a 4.-5.r.), které se po týdnu v úterý po výuce střídají. Každé dítko má svůj „Jógový deník“, kam si po lekci kreslí nebo nalepuje obrázky nově naučených zvířátkových ásán (pozic).
Na začátku hodiny se v tělocvičně svoláváme bubínkem, který je upozorněním k zastavení a „zmlknutí“, a nachystáme cvičící podložky do kruhu, abychom na sebe všichni dobře viděli. V tureckém sedu se přivítáme dechovým pozdravem Óm.
Následuje rozcvičení, založené na protahování (nejčastěji v párech – upevnění vzájemné důvěry, smysl pro zodpovědnost) a pozdrav slunci s básničkou. Po rozehřátí se v každé lekci naučíme 4-5 ásán. Ty mají za úkol nejen posilovat a protahovat svaly, ale naučit děti správnému držení těla, správnému dýchání, trpělivosti i vytrvalosti. Podle druhu pozice přizpůsobujeme dýchán do plic, do bříška nebo do zad.
Další část je dynamičtější, zaměřujeme se na hry, při kterých dochází k uvolnění přebytečné energie, nejčastěji doprovázené hudbou.
Zklidnění probíhá v leže na zádech formou krátké meditace. Děti si zavřou oči a při jemných tónech pomalé meditační hudby se pokusí uvolnit všechny části těla i mysl. Oči otevíráme až při závěrečném pozdravu, opět v tureckém sedu, namaste (klaním se). Na konci ještě zopakujeme, co jsme se ten den naučili, co nám šlo lépe nebo hůř a společně se těšíme na další setkání…