základní škola

Planetárium | Dopravní soutěž | Dopravní dopoledne (V. 2023)

Planetárium
Žáci 4. a 5. ročníku se 3. 5. vydali na exkurzi do Hvězdárny a planetária prof. Františka Nušla v Jindřichově Hradci. Prostředí planetária se dětem moc líbilo. V krásném sále na pohodlných křeslech jsme sledovali projekci s názvem Neuvěřitelný vesmír. Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí. Například že z vyhaslé hvězdy (velké jako naše Slunce nebo větší) se stane mlhovina a bílý trpaslík, dále něco o teplotě hvězd a kde hvězdy vznikají. Vše o planetách, asteroidech, mléčné dráze a další. Vesmír je neuvěřitelně veliký, tajemný a celá projekce byla pro děti velkolepým zážitkem.
V druhé části exkurze jsme vystoupali do kopule hvězdárny, kde jsme se mohli podívat speciálními dalekohledy na Slunce, mohli jsme vidět temné skvrny na Slunci.
Po exkurzi jsme se vydali na nádvoří zámku a také jsme si prohlédli morový sloup na náměstí.
Celkově jsme si malý výlet s exkurzí pěkně užili.

Dopravní soutěž
Jako každý rok, tak i letos se mladší a starší žáci zúčastnili dopravní soutěže v Dačicích, tentokrát již na novém hřišti.
Děti obsadily krásné 2. a 3. místo. V jednotlivcích za starší žáky obdržel David bronzovou medaili. Nakonec jsme si odvezli pohár za celkové 1. místo v oblastním kole dopravní soutěže mladých cyklistů.
Gratulujeme všem soutěžícím a také děkujeme za reprezentaci školy.

Dopravní dopoledne na 1. stupni
V pátek 12. 5. jsme se s dětmi na 1. stupni zaměřili na dopravní výchovu. Procvičili jsme znalost dopravních značek, pravidel pro chodce a cyklisty. Připomněli jsme si, jak má být správně vybaveno kolo. Po společné části děti vyplňovaly pracovní listy o dopravní výchově.
Následovala praktická jízda zručnosti.